Örnek Doküman

Doğum Hizmetleri - Rıza Belgesi

DH.RB.053 - KORDOSENTEZ İŞLEMİ BİLGİLENDİRME VE AYDINLATILMIŞ RIZA (ONAM) BELGESİ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) KORDOSENTEZ İŞLEMİ BİLGİLENDİRME VE AYDINLATILMIŞ RIZA (ONAM) BELGESİ
Doküman Kodu: DH.RB.053
Yayın Tarihi: 20.12.2024
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik
HASTA Adı ve Soyadı: Telefon Numarası:
T.C. Numarası: Başvuru Tarihi/Saat:
Doğum Tarihi (gün/ay/yıl) : Hastalığın Tanısı/Ön Tanı:

BU FORM ve EKLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER AŞAĞIDADIR, LÜTFEN DİKKATLİCE OKUYUNUZ...

Bu tedavi ile ilgili gerekli ve yeterli bilgiye sahip olmanızı istiyoruz. Bu bilgilere sahip olmak en doğal hakkınız olup, tedaviden en üst düzeyde yararlanabilmeniz ve tedaviniz için katılımcı olabilmeniz için aşağıdaki bilgilendirmeleri mutlaka okuyunuz ve anlamadığınız yerleri mutlaka hekiminize danışınız. Tedavinin size sağlayacağı faydaları ve tedavi esnasında az da olsa görülebilecek olan riskler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bu tedaviye bilinçli bir şekilde rıza göstermek veya tedaviyi reddetmek tamamen sizin kararınıza bağlıdır. Vermiş olduğunuz karar doğrultusunda tedaviniz yönlendirilecektir. Önerilen tedavi için onam (rıza) belgesini imzalasanız bile; istediğiniz zaman bu onamınızı geri çekme hakkı da sizde saklıdır. Fakat; unutmamalısınız ki, “yasal açıdan” onamınızı tedavi başladıktan sonra geri almanız, ancak tıbbi yönden sakınca bulunmaması şartına bağlıdır. (NOT: Hastanın bilinci kapalı, yapılacak işlemi anlayabilecek durumda değil ya da imza yetkisi yoksa onay vekili tarafından verilir ve onam alınan kişinin kimlik bilgileri ve imzası alınır.)
HASTALIK HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Teknik:
Ultrason görüntülemesi yardımıyla iğne ile gebenin karın duvarından ve rahminden (uterus) geçilerek göbek kordonunun içine girilir ve 1-2 ml kadar bebek kanı alınır. İşlem süresi 30-60 saniyedir. Nadiren ikinci giriş gerekebilir. Testlerin sonucu genellikle bir hafta içinde çıkar. Nadiren laboratuvar sonuç veremeyebilir. Bu durumda girişim tekrarı gerekebilir.
Amaç: Kromozomların sayısı ve yapısı ile ilgili hastalıkların tanısını koymak, ailede varlığı önceden bilinen genetik hastalıklardan mümkün olabilenlerinin tanısını koymak, bazı enfeksiyonların bebeğe bulaşıp bulaşmadığını göstermek, bebekte anemi (kansızlık) ya da trombosit sayısı yetersizliği olup olmadığını söylemek amacıyla yapılır.
o İşlemden beklenen faydalar:
Fetüse ait genetik hastalıkların tanısına olanak sağlar.
o İşlemin uygulanmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar:
Olası bir genetik hastalığın tanısının konması imkânı sağlanamaz.
o Varsa işlemin alternatifler:
Bu işlem dışında, hastalığınız için uygun olan seçenekler doktorunuz tarafından sizin onayınız öncesinde aşağıda belirtilmiş olup; iş bu formdaki onamları vermekle aşağıda yazılı seçenekleri tercih etmemiş olduğunuz kabul edilir. Amniyosentez yapılabilir. Benzer nitelikte ve risklere sahip bir işlemdir.
o İşlemin riskleri-komplikasyonlar:
• Gebelik kaybı: Kordosentez’e bağlı gebelik kayıp oranı %1-2’ dir. Bebek ölümünün en sık nedenleri, kordon kan akımının durması, bebek kalp atım hızının yavaşlaması ve kordondan kanamadır. Ayrıca, gebelik kesesinde açılan delikten kese içindeki sıvının sızarak hastanın vajinasından boşalması da düşüğe neden olabilir. İşlem sırasında mikropların rahim içindeki dokulara geçişi ve rahim duvarından kaynaklanan kanamalar da nadiren düşük nedeni olabilir. Kordosentez yapılmayan gebelerde de çeşitli nedenlerle düşük ya da bebek ölümü olabileceği unutulmamalıdır.
• Vajinal yoldan su gelmesi: Çoğu kez gebelik sorunsuz devam eder. Seyrek olarak bebek suyu az ya da susuz bir ortamda gelişmesini sürdürmek zorunda kalabilir. Bebeğin akciğerleri bu durumdan zarar görebilir.
• Kanama: Genellikle kendiliğinden durur. Çok nadiren gebeliğin sonlandırılması kararı gerekebilir.
• Enfeksiyon: Ciddi bir durumdur. Gebeliğin sonlandırılması gerekir.
• İğnenin bebeğe değmesi ve zarar vermesi: Günümüz tekniği ile bu olasılık çok azsa da iğnenin bebeğe değmeyeceği garanti edilemez.
Kan uyuşmazlığı: Rh grup uyuşmazlığı olan gebelerde (anne Rh-, baba Rh+) kordosentez izoantikorların oluşmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek amacıyla kordosentezden sonra anne adayına Anti D uygulanır.
• Annenin karın duvarında hematom (kan pıhtısı): Nadirdir ve çoğu kez kendiliğinden geçer.
o İşlemin tahmini süresi: 5-15 dakika (Hekiminiz durumunuza göre ayrıca bilgilendirme yapacaktır.)
o Kullanılacak ilaçların muhtemel istenmeyen etkileri ve dikkat edilecek hususlar :
Ameliyat sırasında verilen narkoz ilaçlarının akciğer kalp beyin böbrek ve karaciğer gibi organlar üzerinde toksik (zehirli) etkileri / yan etkileri olabilir. Bu nedenle ÖLÜM TEHLİKESİ ortaya çıkabilir. Ameliyat öncesinde ve sonrasında, tedavi gördüğünüz klinikte verilen ilaçların, ilaca bağlı olarak çok çeşitli toksik (zehirli) etkileri / yan etkileri olabilir. Bu nedenle ÖLÜM TEHLİKESİ dâhil olmak üzere bir çok etki ortaya çıkabilir.
o Hastanın işlem öncesi ve sonrası dikkat etmesi gereken hususlar ile dikkat edilmemesi durumunda yaşanabilecek sorunlar :
1 hafta boyunca efor gerektiren durumlardan uzak durulması gerekmektedir
ONAM (RIZA GÖSTERME)
Yapılacak tedavi konusunda yazılı bilgi aldım. Anlamakta güçlük çektiğim konularla ilgili olarak sorumlu hekime sorular sordum ve sorularıma yeterli ve anlayabileceğim kadar açık ve net cevaplar aldım. Tedavi sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek reaksiyon riskleri konusunda bilgilendirildim. Bu yöntemi reddettiğim zaman sağlığımı tehdit edici başka hangi risklerin oluşabileceği, bu tedavinin yerine uygulanabilecek başka bir tıbbi yöntemin bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirildim. Uygulama aşamalarında bana düşen sorumlulukları öğrendim ve kabul ettim. Bu “bilgilendirilmiş hasta onam formu” nda tanımlananlar dışında yapılacak her hangi bir ilave girişimin, yalnızca sağlığıma yönelik ciddi zararların önlenmesi için uygulanabileceğini anlıyor ve kabul ediyorum. Tedavimle ilgili olarak tarafıma yapılacak girişimlerde herhangi bir şekilde şuurum kaybolduğunda veya onay veremeyecek duruma düştüğümde onay vermek ve tedavimle ilgili her türlü bilgiyi almak üzere .................................................. isimli kişiyi yetkili kılıyorum.
OKUDUM, ANLADIM, ONAY VERİYORUM.
(Lütfen SON cümleyi, adınız ve soyadınızı el yazınız ile yazarak imzalayınız)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Hastanın onamı (Mümkünse) :
Adı Soyadı:
Tarih/Saat:
İmza:
Tercümanın (İhtiyaç Halinde) :
Adı Soyadı:
Tarih/Saat:
İmzası:
Tanık-Şahit (İhtiyaç Halinde Sağlık Personeli) :
Adı Soyadı:
Tarih/Saat:
İmzası:
Hasta Velisi/ Vasisi (Yakınlık Derecesi) :
Adı Soyadı:
Tarih/Saat:
İmza:
Hasta Velisi/ Vasisi (Yakınlık Derecesi) :
Adı Soyadı:
Tarih/Saat:
İmza:
Bilgilendirmeyi Yapan Hekim:
Adı Soyadı/Unvanı:
Tarih/Saat:
İmza:

(Kanuni yeterliliği olmayan hastalar için Hastanın Velisi / Yasal Vasisi tarafından, 18 yaşından küçük hastalarda (varsa) hem anne hem de babası tarafından doldurulacaktır.)