BİRİM: Klinikler
GÖREV ADI : Klinik sorumlu Hemşiresi
AMİR VE ÜST AMİRLER : Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü / Baştabip
GÖREV DEVRİ :Sorumlu Hemşire Yardımcısı
GÖREV AMACI : Kliniğin ihtiyaç ve taleplerini değerlendirmek, gerekli teknik eksikliklerinin giderilmesi yönünde çalışmalar yapmak, denetlemeler yapmak ve eleman desteği sağlamakla sorumludur.
TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR : Klinik Sağlık Bakım Hizmetlerinin işleyişini sevk ve idare etmek.
YASAL DAYANAK:
Hemşirelik Kanunu (25.02.1954 tarih ve 6283 nolu), Hemşirelik Yönetmeliği (08.03.2010 tarih ve 27515 nolu), Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği (10.9.1982 tarih ve 8/5319 nolu)
6.GÖREV TANIMI :
- Devlet Memurları Kanuna tabi olup kanun ve bağlı (yönetmelik,yönerge,tüzük vb.) emirlere tabiidir.
- Klinik Hasta Bakım Hizmetleri Sorumlu amiridir.
- Kurumun vizyon, misyon politika, prosedür ve talimatlarla ilgili kurallarını benimser, çalışanları bu konularda bilgilendirir, uygulamaları bu açıdan izler ve önerilerde bulunur.
- Gerekli araç-gerecin teminini ve Uygun koşullarda korunmasını, kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar. Klinik için gerekli olan malzemelerin önceden hazırlanmasının kontrolünü sağlar
- Kullanılan malzeme sarfını planlar, yeni ve deneme aşamasındaki malzemelerin test edilmesini sağlar. İlgili birimlere geri bildirimde bulunur.
- Kliniğin müdahaleler sonrası çıkan kirli malzemelerin yıkanmasını, sayılmasını, listeye uygun şekilde hazırlanmasını, steril edilmesini ve kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.
- Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve sterilizasyon bölümü ile işbirliği yaparak, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasını sağlar.Enfeksiyon Sorumlu Uzman Hekimi ‘ ne ve Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi ‘ne bildirir.
- Yatan hasta klinikleri/üniteleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.
- İlaçların güvenli bir şekilde temini, kullanımı ve muhafaza edilmesini sağlar.
- Narkotik ilaçların kullanımını, saklanmasını kontrol eder,bunlara ilişkin talimatlara uyulmasını sağlar.
- Ayda en az bir defa olmak üzere düzenli aralıklarla, kliniğin personeli ile toplantılar yapar ve yenilikleri duyurur.
- Servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesine ve karşılanmasına yönelik hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.
- Klinik/üniteye yeni başlayan hemşirelerin uyumunu sağlar. Hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde, hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar, iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar.
- Hasta odalarının tertip ve düzeninin sağlanması, cihazların çalışıp çalışmadığını kontrol eder, bozuk olanların tamirinin yaptırılmasını sağlar.
- Klinik’te asepsi ve antisepsinin sağlanmasına dikkat eder.
- Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunur. Hizmet içi eğitim programlarına katılır ve klinik/ünite hemşirelerinin katılmalarını sağlar.
- Kliniğin demirbaş ve tüketim malzemelerinin muhafazasından, bakım ve onarımından ve yerinde kullanılmasından sorumludur.
- Kliniğin temizliğinden, aydınlatılmasından, havalandırılmasından ve düzeninden sorumludur.
- Klinik hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar,iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar,performans değerlendirilmeleri yaparak geri bildirimde bulunur,birimiyle alakalı düzeltici-önleyici toplantılara katılır, faaliyetleri düzenler.
- İlaçların etki ve yan etkilerini izlemek, kaydetmek,uygunsuzlukları Farmakovijilans sorumlusuna haber verir.
- Hemşirelik hizmetleri ile alakalı kayıtların doğru eksiksiz zamanında tutulmasını ve hasta dosyasında muhafaza edilmesini kontrol eder.
- İzolasyon gereken hastalar için gerekli tedbirleri alır. İstenmeyen bir olay geliştiğinde(transfüzyon reaksiyonu,kesici-delici alet yaralanması,düşme, yanlış ilaç kullanımı gibi) Kalite Yönetim birimine Olay bildirimi yapmak,düzeltici önleyici önlemler almak.
- Tüm uygulamaları etik kurallar doğrultusunda yapar.
- Kliniğin günlük hasta tedavi ve hizmetlerinin eksiksiz yapılmasının sağlanması gerekli kontrollerin yapılmasını sağlar.
- Mesai saati gözetmeksizin hastalarının acil ihtiyaç ve beklentilerinin giderilmesinde kontrolü sağlar.
- Birim bazında hazırlanan hizmet içi eğitim planlarının oluşturulmasında varsa birim eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak eğitim gereksinimleri doğrultusunda ilgili uygulamaların yürütülmesini sağlar ve kayıtlarını takip eder.
- Hastaların tedavi planlarının güvenli bir şekilde uygulanmasını, eczane tarafından kliniğe gönderilen ilaçların güvenli bir şekilde kullanımını ve korunmasını sağlar.
- Hastanın muayene ve tedavi girişimleri sırasında ilgili hemşirelik işlevlerinin yerine getirilmesini sağlar.
- Kendisine bağlı hemşirelerin özlük işleri ve hakları ile ilgili konularda klinik/ünite içinde gerekli düzenlemeleri sağlar.
- Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’ nün onayına sunar.
- Klinik/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur.
- Hasta sayısı, durumu, hastane yatış süresi gibi özelliklere ilişkin veri toplar, nitelikli hemşirelik bakımının sağlanması için gerekli eleman sayısı ve niteliği hakkında Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü’ne bilgi verir.
- Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar.
- İlgili birimlerle koordinasyonu sağlar.
- Hasta ile ilgili vizit, kurul ve konseylere katılarak bilgi alışverişinde bulunur.
- Öğrenci hemşirelerin eğitiminde uygun eğitim ortamını sağlar.
- Sorumlu olduğu klinik/ünitenin demirbaş, tıbbi ve temizlik ihtiyaç malzemelerinin temin edilmesini, muhafazasını ve uygun olarak kullanılmasını sağlar.
- Kendisi olmadığı zamanlarda sorumluluğu üstlenebilecek yönetim yeteneği olan hemşireleri yetiştirmekten sorumludur.
- Birlikte çalıştığı hemşirelerin kılık kıyafet, davranış ve ilişkilerini izlemek ve gördüğü aksaklıkları düzeltmekten sorumludur.
- Hasta bakım kalitesini değerlendirmek, sürekliliğini sağlamak, sorun ve gereksinimlerini belirlemek üzere; hemşirelik vizitleri ve hasta başı nöbet devir teslimleri yaparak, verilen bakımı gözler ve değerlendirir, hemşirelik hizmetlerine ilişkin kayıtları kontrol eder, gerekli düzenlemeleri yapar.
- Hastanın taburculuk planlaması ile ilgili süreci ve taburculuk eğitimlerini kontrol eder.
- Hasta ve ailelerinin öneri, istek ve şikayetlerini dinler, yardımcı olur ve gerekli yönlendirmeleri yapar.
- Narkotik ilaçların kullanımını ve saklanmasını kontrolü altına alır, bunlara ilişkin talimatlara uyar ve uyulmasını sağlar.
- İnfeksiyonun gelişmesi ve yayılmasının önlenmesi için gerekli önlemleri alır ve alınmasını sağlar. (el yıkama, koruyucu ekipman kullanımı, izolasyon vb.)
- Kullanılan tıbbi malzemelerin uygun şekilde steril/dezenfekte edilmesini sağlar.
- Hemşirelik hizmetleri için gerekli olan ilaç, araç gereç ve malzemelerin tespit ve teminini sağlar.
- Klinik/ünitenin genel hizmet ve temizlik hizmetlerinin yürütülmesini kontrol eder.
- Sağlıkta kalite akreditasyon standartları ve hasta ve çalışan güvenliği uygulamaları kapsamındaki faaliyetlerin yürütülmesinde rol alır.
- Diğer sağlık çalışanları ile beraber hasta vizitine katılır, hastanın tedavi ve bakım planının oluşturulmasına katkıda bulunur.