Örnek Doküman

Kurumsal Yapı - Yardımcı Doküman

KU.YD.009 - KLİNİK SORUMLU HEMŞİRE GÖREV TANIMI

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) KLİNİK SORUMLU HEMŞİRE GÖREV TANIMI
Doküman Kodu: KU.YD.009
Yayın Tarihi: 06.09.2011
Revizyon Tarihi: 13.10.2022
Revizyon No: 6
Sayfa: Otomatik

BİRİM: Klinikler

GÖREV ADI : Klinik sorumlu Hemşiresi

AMİR VE ÜST AMİRLER : Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü / Baştabip

GÖREV DEVRİ :Sorumlu Hemşire Yardımcısı

GÖREV AMACI : Kliniğin ihtiyaç ve taleplerini değerlendirmek, gerekli teknik eksikliklerinin giderilmesi yönünde çalışmalar yapmak, denetlemeler yapmak ve eleman desteği sağlamakla sorumludur.

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR : Klinik Sağlık Bakım Hizmetlerinin işleyişini sevk ve idare etmek.

YASAL DAYANAK:

Hemşirelik Kanunu (25.02.1954 tarih ve 6283 nolu), Hemşirelik Yönetmeliği (08.03.2010 tarih ve 27515 nolu), Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği (10.9.1982 tarih ve 8/5319 nolu)

6.GÖREV TANIMI           :

  1. Devlet Memurları Kanuna tabi olup kanun ve bağlı (yönetmelik,yönerge,tüzük vb.) emirlere tabiidir.
  2. Klinik Hasta Bakım Hizmetleri Sorumlu amiridir.
  3. Kurumun vizyon, misyon politika, prosedür ve talimatlarla ilgili kurallarını benimser, çalışanları bu konularda bilgilendirir, uygulamaları bu açıdan izler ve önerilerde bulunur.
  4. Gerekli araç-gerecin teminini ve Uygun koşullarda korunmasını, kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar. Klinik için gerekli olan malzemelerin önceden hazırlanmasının kontrolünü sağlar
  5. Kullanılan malzeme sarfını planlar, yeni ve deneme aşamasındaki malzemelerin test edilmesini sağlar. İlgili birimlere geri bildirimde bulunur.
  6. Kliniğin müdahaleler sonrası çıkan kirli malzemelerin yıkanmasını, sayılmasını, listeye uygun şekilde hazırlanmasını, steril edilmesini ve kullanıma hazır bulundurulmasını sağlar.
  7. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve sterilizasyon bölümü ile işbirliği yaparak, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasını sağlar.Enfeksiyon Sorumlu Uzman Hekimi ‘ ne ve Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi ‘ne bildirir.
  8. Yatan hasta klinikleri/üniteleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinden sorumludur.
  9. İlaçların güvenli bir şekilde temini, kullanımı ve muhafaza edilmesini sağlar.
  10. Narkotik ilaçların kullanımını, saklanmasını kontrol eder,bunlara ilişkin talimatlara uyulmasını sağlar.
  11. Ayda en az bir defa olmak üzere düzenli aralıklarla, kliniğin personeli ile toplantılar yapar ve yenilikleri duyurur.
  12. Servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesine ve karşılanmasına yönelik hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.
  13. Klinik/üniteye yeni başlayan hemşirelerin uyumunu sağlar. Hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde, hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar, iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar.
  14. Hasta odalarının tertip ve düzeninin sağlanması, cihazların çalışıp çalışmadığını kontrol eder, bozuk olanların tamirinin yaptırılmasını sağlar.
  15. Klinik’te asepsi ve antisepsinin sağlanmasına dikkat eder.
  16. Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunur. Hizmet içi eğitim programlarına katılır ve klinik/ünite hemşirelerinin katılmalarını sağlar.
  17. Kliniğin demirbaş ve tüketim malzemelerinin muhafazasından, bakım ve onarımından ve yerinde kullanılmasından sorumludur.
  18. Kliniğin temizliğinden, aydınlatılmasından, havalandırılmasından ve düzeninden sorumludur.
  19. Klinik hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar,iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar,performans değerlendirilmeleri yaparak geri bildirimde bulunur,birimiyle alakalı düzeltici-önleyici toplantılara katılır, faaliyetleri düzenler.
  20. İlaçların etki ve yan etkilerini izlemek, kaydetmek,uygunsuzlukları Farmakovijilans sorumlusuna haber verir.
  21. Hemşirelik hizmetleri ile alakalı kayıtların doğru eksiksiz zamanında tutulmasını ve hasta dosyasında muhafaza edilmesini kontrol eder.
  22. İzolasyon gereken hastalar için gerekli tedbirleri alır. İstenmeyen bir olay geliştiğinde(transfüzyon reaksiyonu,kesici-delici alet yaralanması,düşme, yanlış ilaç kullanımı gibi) Kalite Yönetim birimine Olay bildirimi yapmak,düzeltici önleyici önlemler almak.
  23. Tüm uygulamaları etik kurallar doğrultusunda yapar.
  24. Kliniğin günlük hasta tedavi ve hizmetlerinin eksiksiz yapılmasının sağlanması gerekli kontrollerin yapılmasını sağlar.
  25. Mesai saati gözetmeksizin hastalarının acil ihtiyaç ve beklentilerinin giderilmesinde kontrolü sağlar.
  26. Birim bazında hazırlanan hizmet içi eğitim planlarının oluşturulmasında varsa birim eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak eğitim gereksinimleri doğrultusunda ilgili uygulamaların yürütülmesini sağlar ve kayıtlarını takip eder.
  27. Hastaların tedavi planlarının güvenli bir şekilde uygulanmasını, eczane tarafından kliniğe gönderilen ilaçların güvenli bir şekilde kullanımını ve korunmasını sağlar.
  28. Hastanın muayene ve tedavi girişimleri sırasında ilgili hemşirelik işlevlerinin yerine getirilmesini sağlar.
  29. Kendisine bağlı hemşirelerin özlük işleri ve hakları ile ilgili konularda klinik/ünite içinde gerekli düzenlemeleri sağlar.
  30. Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’ nün onayına sunar.
  31. Klinik/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur.
  32. Hasta sayısı, durumu, hastane yatış süresi gibi özelliklere ilişkin veri toplar, nitelikli hemşirelik bakımının sağlanması için gerekli eleman sayısı ve niteliği hakkında Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü’ne bilgi verir.
  33. Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar.
  34. İlgili birimlerle koordinasyonu sağlar.
  35. Hasta ile ilgili vizit, kurul ve konseylere katılarak bilgi alışverişinde bulunur.
  36. Öğrenci hemşirelerin eğitiminde uygun eğitim ortamını sağlar.
  37. Sorumlu olduğu klinik/ünitenin demirbaş, tıbbi ve temizlik ihtiyaç malzemelerinin temin edilmesini, muhafazasını ve uygun olarak kullanılmasını sağlar.
  38. Kendisi olmadığı zamanlarda sorumluluğu üstlenebilecek yönetim yeteneği olan hemşireleri yetiştirmekten sorumludur.
  39. Birlikte çalıştığı hemşirelerin kılık kıyafet, davranış ve ilişkilerini izlemek ve gördüğü aksaklıkları düzeltmekten sorumludur.
  40. Hasta bakım kalitesini değerlendirmek, sürekliliğini sağlamak, sorun ve gereksinimlerini belirlemek üzere; hemşirelik vizitleri ve hasta başı nöbet devir teslimleri yaparak, verilen bakımı gözler ve değerlendirir, hemşirelik hizmetlerine ilişkin kayıtları kontrol eder, gerekli düzenlemeleri yapar.
  41. Hastanın taburculuk planlaması ile ilgili süreci ve taburculuk eğitimlerini kontrol eder.
  42. Hasta ve ailelerinin öneri, istek ve şikayetlerini dinler, yardımcı olur ve gerekli yönlendirmeleri yapar.
  43. Narkotik ilaçların kullanımını ve saklanmasını kontrolü altına alır, bunlara ilişkin talimatlara uyar ve uyulmasını sağlar.
  44. İnfeksiyonun gelişmesi ve yayılmasının önlenmesi için gerekli önlemleri alır ve alınmasını sağlar. (el yıkama, koruyucu ekipman kullanımı, izolasyon vb.)
  45. Kullanılan tıbbi malzemelerin uygun şekilde steril/dezenfekte edilmesini sağlar.
  46. Hemşirelik hizmetleri için gerekli olan ilaç, araç gereç ve malzemelerin tespit ve teminini sağlar.
  47. Klinik/ünitenin genel hizmet ve temizlik hizmetlerinin yürütülmesini kontrol eder.
  48. Sağlıkta kalite akreditasyon standartları ve hasta ve çalışan güvenliği uygulamaları kapsamındaki faaliyetlerin yürütülmesinde rol alır.
  49. Diğer sağlık çalışanları ile beraber hasta vizitine katılır, hastanın tedavi ve bakım planının oluşturulmasına katkıda bulunur.