- AMAÇ
Sağlık tesislerinde bulunan biyomedikal dayanıklı taşınırlara yönelik elektrik dalgalanmaları ve şebeke kesintilerine karşı kullanılan kesintisiz güç kaynaklarına (UPS) acil durumlarda uygulanması gerekenleri belirlemek
- KAPSAM
Özellikli biyomedikal dayanıklı taşınırlar için kullanılan kesintisiz güç kaynaklarınaacil durumda uygulanması gereken iş ve işlemleri kapsar.
- KISALTMALAR
UPS ( UninterruptiblePowerSupply) : Kesintisiz Güç Kaynağı
- TANIMLAR
Kesintisiz Güç Kaynağı: Herhangi bir elektrik, elektronik cihazın şebeke beslemesinin (Genellikle Türkiye için 220 V AC ve 380 V AC ) kesilmesini, tolerans dışı yüksek veya düşük gelmesini önleyen bir elektronik cihazdır.
- SORUMLAR
- İdari ve Mali Hizmetler Müdürü
- Klinik Mühendislik Hizmetleri Birim Sorumlusu
- Teknik Hizmetler Birim Sorumlusu ve çalışanları.
- FAALİYET AKIŞI
Elektrik enerjisinin kesilmesi durumunda öncelikle kesintisiz güç kaynaklarının (UPS) devreye girmesi beklenmektedir.
UPS’ler devreye girmediyse UPS üzerinde bulunan sigorta ve açma-kapama ekipmanları kontrol edilerek problem giderilmeye çalışılır.
Problem giderilmediyse acil durum atlatıldıktan sonra yüklenici bakım firması ile ya da teknik servis ile irtibata geçilir.
UPS’ler devreye girdikten 8-15 saniye içerisinde jeneratörlerin devreye girmesi gerekmektedir.
Bu süre içerisinde jeneratörler devreye girdiyse sağlık tesisinde bulunan UPS’nin özelliğine göre by-pass olması gerekmektedir. UPS otomatik by-pass özelliğine sahip değilse manuel by-pass yapılır.
Eğer 8-15 saniye içerisinde jeneratör devreye girmediyse UPS’nin akü besleme süresi kadar zamana karşı (30-60 dk.) jeneratör teknik servisi ile irtibata geçilir.
Problem giderilemediyse kritik bölgelerdeki hastaların tahliyesi sağlanmalıdır.
- İLGİLİ DÖKÜMANLAR:
EK 3: Acil Müdahale Algoritması