AMAÇ: Kan taleplerinin zamanında karşılanması ve kan israfının önüne geçilmesi için transfüzyon merkezinin kan stok havuzunun oluşturulmasını sağlamak.
KAPSAM: Transfüzyon Birimi Sorumlu Hekimi ve Transfüzyon Birim Çalışanları
SORUMLULAR: Transfüzyon Birimi Sorumlu Hekimi ve Çalışanları
UYGULAMA:
Kan bileşeni taleplerinin zamanında karşılanması ve kan bileşeni israfının önüne geçilmesi için TM’nin kan bileşeni stok havuzu oluşturması ve stok işletiminin miadlar göz önüne alınarak yapılması gereklidir. Bunun için öncelikle kritik stok seviyesi hesaplanmalıdır.
Ortalama stok seviyesi hesaplanırken geçmiş 26 haftalık döneme ait transfüzyon sayıları çıkarılır ve bu sayıların haftalık olarak gruplara göre dağılım çizelgesi hazırlanır. Her grup için, en yüksek kullanımın olduğu haftadaki sayı o grubun genel toplamından çıkartılır; kalan sayı 25’e bölünür. Böylelikle o kan grubu için haftalık kritik stok seviyesi hesaplanmış olur.
Kritik stok seviyesinin belirlenmesinde haftalık kan bileşeni kullanımları dışında; acil kan bileşeni taleplerinin sıklığı, rutin kan bileşeni taleplerinde MCKBİÇ’ nin başarılı bir şekilde uygulanması, stokların yenilenme sıklığı rol oynayan başlıca faktörlerdir. Hastane yatak kapasitesinin artması, hastanede kan bileşeni kullanımını arttıran yeni tedavi uygulamalarının devreye girmesi gibi ortaya çıkacak yeni faktörler, kritik stok seviyelerinin güncellenmesini gerektirebilir. Öte yandan kan bileşeni imha oranlarının yüksek olması, kritik stok seviyesinin düşürülmesini gerektirir.