Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.008 - ANESTEZİ- KANAL TEDAVİSİ BİLGİLENDİRİLMİŞ RIZA BELGESİ

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) ANESTEZİ- KANAL TEDAVİSİ BİLGİLENDİRİLMİŞ RIZA BELGESİ
Doküman Kodu: HD.RB.008
Yayın Tarihi: 06.05.2025
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

Değerli hastamız, .......... Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde yapılacak her türlü tedavi ve muayene işlemleri Tıbbi Deontoloji Tüzüğü 14. Madde uyarınca hasta izni ve onayına tabidir. Bu onam; uygulanacak tüm işlemler sırasında karşılaşılması muhtemel yan etkiler (komplikasyonlar) hakkında sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmenizi sağlamak ve bu bilgiler ışığında muayene ve tedaviyi kabul ettiğinizi gösterir belge olarak size(hasta veya kanuni temsilcisi) imzalatılmaktadır.

 

HEKİM KAŞE-İMZA

ONAM TARİH-SAAT

 

..../..../20....

ANESTEZİ

Tıbbi müdahalenin kim tarafından, nerede, ne şekilde, nasıl yapılacağı -İşlemden beklenen faydaları: İşlem diş hekimi tarafından klinikte diş koltuğunda uygulanacaktır. Anestezik maddenin enjeksiyonu işlemidir. İşlemin ağrısız ve konforlu yapılması amaçlanmaktadır.

İşlemin tahmini süresi:3-5 dakikadır.

Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın üzerindeki muhtemel etkileri: Anestezi yapılmasının hasta tarafından istenmediği durumlarda işlem sırası ve sonrasında ağrı oluşacağı bilinmeli buna bağlı ani tepkiler verilip istenmeyen yaralanmalar oluşabileceği, hasta ve hekim konforunun kaybolacağı, bazı işlemlerin (örneğin çekim) anestezi sağlanmadan yapılamayacağı bilinmelidir.

İşlemin riskleri, komplikasyonları- Kullanılacak ilaçların muhtemel istenmeyen etkileri ve dikkat edilecek hususlar:Uygulanacak lokal anestezik maddelere veya kullanılacak malzemelere karşı daha öncesinde sorun yaşanmamasına rağmen alerjik reaksiyon gelişebilir, lokal anestezi işlemine bağlı olarak dişetinde hassasiyet, geçici yüz felci, kızarma, morarma, şişlik, ağzın açılamaması, gözün kapanması gibi sorunlar olabilir, enjektör ve kullanılan bazı aletler işlem sırasında kırılabilir, bu parçalar istem dışı yutulabilir. Enjeksiyon bölgesinde birkaç gün süren ağrı, kanama, ödem, hematom, renk değişikliği; trismus (çene açmada güçlük) oluşabilir. Lokal anestezi uygulanan bölge yaklaşık 1-4 saat hissizdir, bu nedenle ısırmaya bağlı yanak içi ve dudakta yara oluşmaması için hissizlik geçene kadar yeme, içme önerilmez. Özellikle çocuklarda dil ve dudağın uyuşuk kısımlarını ısırmaya karşı korumaya özen gösterilmesi gerekir aksi durumda yaralanmalar meydana gelir. Korku, heyecan, açlık durumlarına bağlı senkop (bayılma) ve hipotansiyon (tansiyon düşmesi) gelişebilir, alkol ve madde kullanımında anestezi etkisi azalabilir veya oluşmayabilir. Çok nadir de olsa deri döküntüsü şeklinde alerjiler ve hatta ölüme bile neden olabilen alerji (anaflaktik şok) gelişebilir. Bunların hiçbiri olmayabilir. Hasta; mutlaka açlık, gebelik, var olan hastalık (kalp, şeker, tansiyon vb.), bulaşıcı hastalık, kullanılan ilaçlar ve alerjisi olup olmadığı konusunda hekimini bilgilendirmelidir.

Hastanın işlem öncesi ve sonrası dikkat etmesi gereken hususlar ile dikkat edilmemesi durumunda yaşanabilecek sorunlar:İşlem öncesinde rutin kişinin kullandığı ilaçlarını kullanması ve tok olarak gelmesi gerekmektedir. İşlemin yapılamasına engel olabilecek hastalık ya da kan sulandırıcı ilaç vb. kullanılması durumunda hekime mutlaka haber verilmelidir. Sonrasında hekiminizin verdiği tavsiyelere uyunuz, beklenmeyen durumlarda hekiminize başvurunuz. İşlem sonrasında bilgilendirme formunda yazılanlara lütfen uyunuz. İşlem esnasında yapılan anestezi sonrasında eğer hekim belirttiyse belirtilen süre zarfında yiyecek- içecek tüketmeyiniz.

İşlemin uygulanmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar: Anestezi yapılmasının hasta tarafından istenmediği durumlarda işlem sırası ve sonrasında ağrı oluşacağı bilinmeli buna bağlı ani tepkiler verilip istenmeyen yaralanmalar oluşabileceği, hasta ve hekim konforunun kaybolacağı, bazı işlemlerin (örneğin çekim) anestezi sağlanmadan yapılamayacağı bilinmelidir.

İşlemin uygulanmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar: işlemin ağrı nedeni ile yapılamamasıdır.

Varsa işlemin alternatifleri:Hekimin gerekli görmesi durumunda ile sedasyon veya genel anestezi altında işlem yapılabilir.

Gerektiğinde tıbbi yardıma nasıl ulaşabileceklernHastanemizde 24 saat acil nöbeti mevcuttur. İhtiyaç duyulan durumlarda istenilen saatte başvurulabilir.

KANAL TEDAVİSİ

Tıbbi müdahalenin kim tarafından, nerede, ne şekilde, nasıl yapılacağı -İşlemden beklenen faydalar: İşlem diş hekimi tarafından klinikte diş koltuğunda kanal aletleri yardımı ile uygulanacaktır. İşlem anestezi altında yapılır. Ağrıya neden olan diş sinirlerinin alınıp, diş kanallarının doldurulma işlemidir. Amacı; diş ağrısının kesilerek dişin ağızda kalmasını sağlamaktır. Kanal tedavisi sonrası diş ,dolgu ile restore edilebilir. Dolgu sonrası dişte; kırılma, dolguda düşme, soğuk-sıcak hassasiyeti ve ağrı olabilir.

İşlemin tahmini süresi: İşlemin ortalama süresi 15-60 dk’dır. Süre şartlara ve tedavi uygulanan dişin kanal sayısına göre değişkendir.

Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın üzerindeki muhtemel etkileri:İşlemin alternatifi yoktur. Kanal tedavisi yapılmadığı durumlarda diş çekime gidebilir.

Muhtemel komplikasyonları: Kanal tedavisinde; ağrı, diş kaybı , kanal aletlerinin kanal içinde kırılması, kanal yıkama solüsyonuna karşı hassasiyet, tedavi sonrasında ağrı, dişte bulunan yapısal olumsuzlukların röntgen ile belirlenemediği vakalarda tedavi aşamasında çekim gerekebilir. Dolgu sonrası dişte; kırılma, dolguda düşme, soğuk-sıcak hassasiyeti ve ağrı olabilir.

Kullanılacak ilaçların önemli özellikleri:Anestezik maddeler kullanılacaktır, anestezi bölümünde detaylı olarak anlatılmıştır. Kullanılan bazı solüsyonların kıyafetle teması durumunda renk değiştirmesine neden olabilir.

Hastanın işlem öncesi ve sonrası dikkat etmesi gereken hususlar ile dikkat edilmemesi durumunda yaşanabilecek sorunlar: İşlem öncesinde rutin kişinin kullandığı ilaçlarını kullanması ve tok olarak gelmesi gerekmektedir. İşlemin yapılamsına engel olabilecek hastalık ya da kan sulandırıcı ilaç vb. kullanılması durumunda hekime mutlaka haber verilmelidir. İşlem sonrasında hekiminizin verdiği tavsiyelere uyunuz,beklenmeyen durumlarda hekiminize başvurunuz. İşlem sonrasında bilgilendirme formunda yazılanlara lütfen uyunuz. İşlem esnasında yapılan anestezi sonrasında eğer hekim belirttiyse belirtilen süre zarfında yiyecek- içecek tüketmeyiniz

İşlemin uygulanmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar: Tedavi yapılmazsa; dişte şiddetli ağrı, enfeksiyon ve diş kaybı gelişebilir.

Varsa işlemin alternatifleri: İşlemin alternatifi yoktur. Kanal tedavisi yapılmadığı durumlarda diş çekime gidebilir.

Gerektiğinde tıbbi yardıma nasıl ulaşabilecekleri: Kanal tedavisi yapılan diş için 6 ay süresince hekiminize başvurunuz. Hastanemizde 24 saat acil nöbeti mevcuttur. İhtiyaç duyulan durumlarda istenilen saatte başvurulabilir.

GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ

RADYOLOJİ İŞLEMLERİ: Röntgen en temel tanı yöntemlerinden biridir ve tanı işlemleri X ışınları kullanılarak yapılır.

Diş radyografisi dişlerin, dişetlerinin, diş köklerinin, çene ve yüzü oluşturan kemik dokusunun incelenmesi açısından önemli bir tanı yöntemidir. Dişleri tutan kemik seviyesinin izlenmesi, dişlerin ara yüzlerindeki çürüklerin saptanması, kalmış köklerin, gömülü dişlerin, kist ve enfeksiyonların görülebilmesi için tedavi başlangıcında hastanın röntgenlerinin incelenmesi tekniğidir.

Ağız, Diş, Diş Eti ve Çene Hastalıklarında tanı ve kontrol amaçlı iki tip röntgen filminden yararlanılır.

DİJİTAL RADYOVİSİOGRAFİ (RVG): Diş hekimliğinde Dijital Röntgen veya Dijital X-Ray’lar hastaları, hekimi ve kliniklerde çalışan Radyoloji personelini koruyan bir radyolojik tanı yöntemidir.RVG adı verilen yöntemde film çekimi; bilinen eski Diş röntgen filmleri yerine onun vazifesini gören elektronik sensörler sayesinde yapılmaktadır.Bu sensörler görüntüyü direkt olarak bilgisayar ekranına aktarmakta ve kaydetmektedir. RVG’ler genellikle periapikal film dediğimiz sadece belli bir bölgedeki diş ve dişlerin görüntüsünün elde edilmesine yöneliktir.

İşlemin Riskleri- Komplikasyonları:

  • Röntgen (röntgen filmi) ve iyonize radyasyon çok yüksek dozlarda insanlar üzerinde bazı zararlar verebilir. Bunlar:
  • Anne karnında ölüm,^                    Çeşitli malformasyonlar (sakatlık)
  • Büyüme ve gelişme geriliği,     •Kanser

Yukarıda bahsedilen zararlar radyasyonun dozuna göre ve gebeliğin hangi döneminde maruz kalındığına göre değişiklik gösterir.

 

GÖRÜNTÜLEME HİZMETLERİ

 

 

Gebeliğin döllenmeden sonraki ilk 14 gününde embriyo radyasyona çok hassastır ve genellikle "ya hep ya hiç" kuralına göre gebelik ya tamamen sona erer (düşül veya ölüm) veya gebelik normal olarak devam eder. Bu dönemde anomali veya büyüme geriliğine sebep olduğu gözlenmez. Bu ilk 14 günden sonra yüksek doz radyasyona maruz kalındığında zeka geriliği ve beyin, göz ve diğer organlarla ilgili anomaliler ve büyüme geriliği gelişebilir. 20-25 haftalardan sonra fetus radyasyonun teratojenik (anomali yapıcı) etkilerine daha dirençlidir.

5 rad (5000 mrad) (0.05 Gy) altında radyasyon dozunun gebelik üzerinde düşük, ölüm, anomali, gelişme geriliği, zeka geriliği gibi kötü etkiler gösterdiğine dair kanıt

 

yoktur. 5 - 10 rad arasındaki dozlarla ilgili net bir bilgi olmasa da 10 rad (10000 mrad) (0.1 Gy) dozun üzerinde radyasyon ile konienital malformasyon riskinin arttığını

 

gösteren çalışmalar daha nettir. Çekilen tanısal röntgenler burada bahsedilen 5 rad (5000 mrad) sınırının çok altında radyasyon yaymaktadır.

 

Yaklaşık 20 karın filmi (veya karın tomografisi) 5000 mrad sınırına ulaşabilmektedir. Yine yüzlerce diş röntgeni veya göğüs röntgeni ancak bu sınıra

 

ulaşabilmektedir. Bir diş filmi: 0.01 mrad

Ancak yine de hamilelik sırasında gereksiz röntgen çekimlerinden uzak durmak gerekir ve mümkünse karın bölgesini kurşun yelekle korumak gerekir. Acil olmayan röntgen filmleri gebelikten sonraki döneme ertelenmelidir.

Tıbbi müdahalenin kim tarafından, nerede, ne şekilde, nasıl yapılacağı - İşlemden beklenen faydalar:İşlem röntgen teknisyeni tarafından, röntgen bölümünde ilgili cihazla yapılır. Teşhis amaçlı kullanılır. Çekilen röntgenler HBYS sistemine yüklenerek saklanmakta ve bilgisayar üzerinden kliniklerden görülmektedir.

İşlemden Beklenen Faydalar:Röntgen çekimi ile diş, dişeti, diş kökleri, çene ve yüzü oluşturan kemik dokusu ile ilgili hastalıklarda teşhis ve tedaviye yardımcı olmaktır. RVG ile işlem daha az sürede ve daha az x ışını ile gerçekleşmekte ve eski tekniklere göre %90 daha az radyasyon ışını verilmektedir. Bu sistemde röntgen banyo solüsyonu ve röntgen filmi kullanılmamaktadır.

Reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskleri:Diş, dişeti, diş kökleri, çene ve yüzü oluşturan kemik dokusu ile ilgili hastalıklarda teşhis konulamamasına veya tedavi sürecinde aksaklıklara sebep olunabilir.

Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın üzerindeki muhtemel etkileri- İşlemin Alternatifi:

 

Mevcut işlemin alternatifi panoramik filmlerdir. Ancak dijital RVG sorunlu diş veya diş yapıları hakkında daha ayrıntılı bilgi vermektedir.

Olası Yan Etkiler, Riskler ve Komplikasyonlar:Modern teknik ve metotlarla çekilen dijital RVG’den yayılan X ışını (radyasyon) miktarı çok düşük olduğundan sağlıklı bireylerde herhangi bir yan etki veya komplikasyona rastlanmamaktadır. Ancak gebelik (bebeğin gelişimine zarar verebilme riski vardır), tiroid kanseri vb’ne sahip hastalarda dikkatli olunmalıdır. Zorunlu olmadıkça gebelerin röntgen çektirmemeleri, röntgen çekilen ortamda bulunmamaları veya X ışınına maruz kalabilecek alanlardan uzak durmaları gerekmektedir. X ışınlarından korunmak için; tiroid koruyucular, kurşun önlük, kurşun gözlük, kurşun eldiven, kurşun parmaklık, kurşun gözlük veya koruyucu paravan vb. korunma yöntemleri kullanılmaktadır.

İşlemin tahmini süresi:Dijital radyovisiografinin hastaya uygulanacağı tahmini süre 3 ile 5 dakika arasındadır.Bekleme süresi yoğunluğa bağlı olarak ortalama 20 dakikaya kadar uzayabilir.

Kullanılacak ilaçların önemli özellikleri:İşlem için ilaç kullanılmamaktadır.

Hastanın işlem öncesi ve sonrası dikkat etmesi gereken hususlar ile dikkat edilmemesi durumunda yaşanabilecek sorunlar: İŞLEM ÖNCESİ: Gebelik (bebeğin gelişimine zarar verebilme riski vardır), tiroid kanseri vb’ne sahip hastalarda dikkatli olunmalıdır. Zorunlu olmadıkça gebelerin röntgen çektirmemeleri, röntgen çekilen ortamda bulunmamaları veya X ışınına maruz kalabilecek alanlardan uzak durmaları gerekmektedir. X ışınlarından korunmak için; tiroid koruyucular, kurşun önlük, kurşun gözlük, kurşun eldiven, kurşun parmaklık, kurşun gözlük veya koruyucu paravan vb. korunma yöntemleri kullanılmaktadır.

İşlem sonrasında hekiminizin verdiği tavsiyelere uyunuz, beklenmeyen durumlarda hekiminize başvurunuz.

Gerektiğinde tıbbi yardıma nasıl ulaşabilecekleri:Mesai saatleri içinde işlem yapılmaktadır.

PANORAMİK FİLMLER: Alt üst çenedeki tüm dişlerin, çene kemiklerinin, çene eklemlerinin, sinüs ve burun boşluklarının da görülebildiği geniş açılı bir film tipidir. Diş hekimliğinde genel tanı ve kontrol amacıyla kullanılmaktadır.

İşlemden Beklenen Faydalar:Panoramik film çekimi ile diş, dişeti, diş kökleri, çene ve yüzü oluşturan kemik dokusu ile ilgili hastalıklarda teşhis ve tedaviye yardımcı olmak. Tek bir filmde genel görüntünün izlenebilmesi, tüm dişlerin görüntülerinin daha az radyasyon ve vakit gerektirmesi ve daha ekonomik olmasıdır.

Röntgen Çekilmemesi Halinde:Diş, dişeti, diş kökleri, çene ve yüzü oluşturan kemik dokusu ile ilgili hastalıklarda teşhis konulamamasına veya tedavi sürecinde aksaklıklara sebep olunabilir.

Diğer tanı ve tedavi seçenekleri ve bu seçeneklerin getireceği fayda ve riskler ile hastanın üzerindeki muhtemel etkileri-İşlemin Alternatifi:Mevcut işlemin alternatifi bulunmamaktadır. Panoramik röntgen ile tüm çene, çene yapısı ve dişler görüntülenebilirken Dijital RVG ile ancak sorunlu diş veya diş yapıları hakkında küçük bir alanda ayrıntılı bilgi vermektedir.

Tahmini Süre: Panoramik röntgenin hastaya uygulanacağı tahmini süre 3 ile 5 dakika arasındadır.

Tıbbi müdahalenin kim tarafından, nerede, ne şekilde, nasıl yapılacağı - İşlemden beklenen faydalar:İşlem röntgen teknisyeni tarafından, röntgen bölümünde ilgili cihazla yapılır. Teşhis amaçlı kullanılır. Çekilen röntgenler HBYS sistemine yüklenerek saklanmakta ve bilgisayar üzerinden kliniklerden görülmektedir.

İşlemin riskleri, komplikasyonları- Kullanılacak ilaçların muhtemel istenmeyen etkileri ve dikkat edilecek hususlar: Gebelerin ve gebelik şüphesi olanların röntgen çektirmesi sakıncalıdır. Gebelik ya da gebelik şüphesini bildirmek hasta sorumluluklarındandır, hasta tarafından bildirilmemesi durumunda karşılaşılacak komplikasyonlardan hekim sorumlu değildir. İşlem için herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır.

 

Benim/ kanuni temsilcisi olduğum hastanın; Tedavimi yapacak hekime genel sağlığım, kullandığım ilaçlar ve özel sağlık durumum hakkında tam ve doğru bilgiler verdiğimi beyan ederim. Yukarıda verilmiş olan bilgiler ve planlanan tedaviler göz önüne alınarak; yapılacak her türlü diş tedavi işlemleri ile ilgili gerekli bilgilendirme tarafıma yapılmıştır.

 

YAPILACAK GİRİŞİMİ KABUL ETME

BULAŞICI HASTALIK DURUMLARINDAsağlık kurumumu, hekimimi bilgilendireceğimi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvuracağımı taahhüt ederim.

Yukarıda belirtilen hususları dikkate alarak tedaviyi durdurma veya reddetme hakkım olduğunu da bilerek tüm bu şartlar altında tedavimin yapılmasını kabul ediyorum.

HASTA VEYA KANUNİ TEMSİLCİSİNİN

YAPILACAK GİRİŞİMİ REDDETME

Yapılacak olan girişimlerin gerekliliği, riskleri tarafıma anlatıldı, girişimleri reddediyorum. Bu reddetmenin getireceği olası tıbbi sonuçlar hakkında bilgilendirildim.

HASTA VEYA KANUNİ TEMSİLCİSİNİN

 

 

 

 

FORMU OKUDUKTAN SONRAÜSTTEKİ KUTUCUĞA OKUDUM ANLADIM YAZIN LÜTFEN.

Adı- Soyadı:                                            Tarih:                                         İmza:

 

FORMU OKUDUKTAN SONRAÜSTTEKİ KUTUCUĞA OKUDUM ANLADIM YAZIN LÜTFEN.

Adı- Soyadı:                                           Tarih:                                          İmza:

 

VERİLEN RIZAYI GERİ ÇEKME

Bu formda tanımlanan girişimin / tedavinin uygulanması için verdiğim rızayı, sağlığım açısından oluşabilecek tüm olumsuz etkiler ve risklerin farkında ve bilincinde olarak kendi isteğimle geri çekiyorum.

Adı- Soyadı:                              Tarih:                                             İmza: