Örnek Doküman

Hasta Deneyimi - Rıza Belgesi

HD.RB.001 - AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ İLE İLGİLİ OLARAK DENTAL İMPLANT AMELİYATLARI İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

PDF Dokümanı Gör

Paylaş

DİKKAT! Buradaki bilgiler sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
Arama motorları vs. ile bu sayfadaki bilgilere ulaştıysanız, sağlık profesyonellerine danışmadan, sadece buradaki bilgiler ile hareket etmeyiniz.
logo
(Logonuz Burada)
Demo Hastanesi (Prokalite.Com) AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ İLE İLGİLİ OLARAK DENTAL İMPLANT AMELİYATLARI İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU
Doküman Kodu: HD.RB.001
Yayın Tarihi: 12.05.2025
Revizyon Tarihi: -
Revizyon No: -
Sayfa: Otomatik

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ İLE İLGİLİ OLARAK DENTAL İMPLANT AMELİYATLARI
İÇİN
HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

Sayın Hasta/ Hasta yakını/ Yasal Temsilcisi;

Sizi bilgilendirmek ve tedavinize başlamak için onayınızı almak üzere hazırlanmış olan bu formu okuyarak sonundaki bölümleri doldurmanız ve imzalamanız gerekmektedir. Açıklayamadığımız her durum hakkında soru sorunuz, açıklamaktan memnuniyet duyacağız. Katılımınız ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

BİLGİLENDİRME

ÖN TANI:

PLANLANAN TEDAVİ, TAHMİNİ SÜRE:

HASTALIK HAKKINDA BİLGİ

Dental implantlar çağdaş dişhekimliğinin bir uygulamasıdır. Tek diş veya çoklu diş eksikliklerinde kullanılan alternatif bir tedavi yöntemidir. Kaybedilmiş diş sayısı, kalan dişlerin tipi, yerleşimi ve sağlığı gibi değişken faktörler söz konusu olduğu için, her kişiye önerilecek uygun protez seçenekleri farklı olacaktır. Klasik yöntemlerle de eksik dişleriniz telafi edilebilir. Bunlar sabit ve/veya hareketli protezler olarak sınıflandırılabilir. Size uygun seçenekleri, avantaj ve dezavantajlarını hekiminiz anlatacaktır. Günümüzde kök formuna benzer titanyumdan veya seramikten yapılmış implantlar çene kemiklerine yerleştirilmekte ve kaybedilen dişlerin yerleri tamamlanmak üzere protezler planlanmaktadır. Bazı durumlarda mevcut çene kemiğiniz implant yapılabilmesi için uygun olabilirken bazı durumlarda ise sert ve/veya yumuşak doku artırımları gibi ilave cerrahi işlemler gerekebilir. Hekiminiz tedavi planınızda bunu sizlere açıklayacaktır. Anlaşılacağı üzere implant tedavisi cerrahi olarak uygulanan implant tedavisi ve daha sonra gerçekleştirilecek protez aşaması olmak üzere iki farklı tedavi basamağını içermektedir. Protez aşamasına uygun şartlar sağlandığında eş zamanlı olarak veya duruma göre 2,3,6 ay veya daha fazla zaman sonra geçilebilir. Bu süreçte mevcut durumunuza göre geçici bir protez tasarlanabilir. Bu karar hekiminiz tarafından mevcut dokularınızın operasyon sonrası iyileşmesine bağlı olarak 7-10 gün sonra gibi verilebileceği gibi bazı durumlarda geçici protez kullanamayacağınızı bilmenizi isteriz

İŞLEM HAKKINDA BİLGİ

İşlem lokal anestezi altında ilgili bölgenin uyuşması sağlandıktan sonra gerekli el aletleri ve/veya yardımcı aletler (motor, piyasemen, aguldruva, frezler) kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sırada baskı hissi hissedilebilir. İşlem sonrası duruma göre dikiş atılabilir. İşlem süresi duruma göre 30 ila 90 dakika arasında olabilir. Hastanın mide bulantı refleksi varlığında, ağız açmada zorluk yaşadığı durumlarda ve/veya ilave işlemler gereken zor olgularda bu süre uzayabilir. Duruma göre dişetiniz bir kesi yardımı ile, kemik dokunuz serum soğutması altında frezler ile uzaklaştırılabilir. Gerekli görüldüğünde eksik olan yumuşak ve/veya sert doku (diş etiniz ve kemik dokunuz) için artırım işlemleri gerçekleştirilir. Bunlar dışarıdan malzeme kullanımı olabileceği gibi kendi kemiğiniz ve diş etiniz de kullanılarak yapılabilir. Kendi kemiğiniz veya dişetiniz kullanılacaksa bu ikinci bir yara yeri anlamına gelmektedir. Bölge bol serumla yıkanır, dikiş atılabilir, tampon konulur. Atılan dikiş eğer kendi kendine eriyen bir dikiş değil ise 1(bir) hafta sonra alınmalıdır. Bu bir haftalık süreçte hastaya bir takım ilaçlar kullandırılabilir (antibiyotik = enfeksiyonu kontrol altına almak ve yarayı temiz tutmak, Analjezik= ağrıyı kontrol altına almak için.)

ALTERNATİF TEDAVİLER

Diş eksikliğinde herhangi bir tedavi yapılmayabilir veya dental implant tedavisinin yerine hareketli ve/veya sabit protetik restorasyonlar uygulanabilir.

İŞLEME AİT OLASI KOMPLİKASYONLAR

Dental implant uygulaması bazen basit bazen ek uygulamalar gerektiren cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi öngörülebilen veya öngörülemeyen bazı riskler mevcuttur. Sadece yapılacak işlem ile ilgili değil aynı zamanda uygulanacak olan bölgesel uyuşturmada (lokal anestezi) kullanılan malzemelere karşı da gelişebilecek istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir. Bu riskler aşağıdakilerle sınırlandırmamak üzere şöyle genellenebilir:

  1. İmplant tedavisi öncesi tok olmanız önerilmektedir. Aç karnına yapılan girişimlerde kısa süreli bilinç kaybı / bayılma durumları ile karşılaşılabilmektedir.

  2. Uygulanacak olan lokal anestezik maddeye karşı bölgesel veya genel(sistemik) problemler gelişebilir. Uygulama yapılan bölgenin tam olarak uyuşmaması, uygulama yapılan bölgede kısa süreli beyazlama, alt çenede yapılan uyuşturmalarda elektrik çarpma hissi, kısa süreli dudak kayması, gözün tek taraflı olarak geçici bir süre kapatılamaması / az kapatılabilmesi (uyuşukluk geçinceye kadar), kalbinizin hızlı atması, tedirginlik hali, alerji, anafilaksi (hayatı tehdit edici ileri derecede alerji durumu) gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Alerji ve anaflaksi hariç bunlar anestezinin etkisi geçince tamamen düzelir. Hasta anestezili bölgeyi kaşır, ısırır, ya da çiğnerse kendi kendine yara oluşturabilir. Anestezi bazen istenilen uyuşmayı sağlayamayabilir ve bu durumda tekrarlanması gerekebilir.

  3. İmplant yuvasını açmak için serum fizyolojik eşliğinde titreşime neden olan bir teknik ekipman ağzınızda çalışacaktır. İşlem sırasında uygulanacak olan kuvvete bağlı olarak bir baskı/basınç hissi oluşması normaldir. Lütfen bunu ağrı ile karıştırmayınız.

  4. İmplantların yerleştirilmesi için uygulanacak cerrahi işlem dişeti dokularının kaldırılıp çene kemiğinin açığa çıkarılması ile başlar. Bunu, çene kemiği içine kendi dişinizin köklerinin genişliğinden ve uzunluğundan biraz daha küçük implant yuvalarının hazırlanması takip eder. İmplant yuvasını açmak için serum fizyolojik eşliğinde titreşime neden olan bir teknik ekipman ağzınızda çalışacaktır. İşlem sırasında uygulanacak olan kuvvete bağlı olarak bir baskı/basınç hissi oluşması normaldir. Lütfen bunu ağrı ile karıştırmayınız.

  5. Uygulama esnasında kullanılacak gerekli aletler (ekartör, anguldruva vb.) ile komşu ve/veya uzak yumuşak ve/veya sert dokulara hasar verilebilir. Dudak kenarında gerilmeye bağlı, kullanılan cerrahi anguldruvaya bağlanan frezin oluşturduğu yararlanmalar görülebilir. Komşu dişlerde bulunan daha önce tedavi görmüş ve/veya görmemiş olan dişlerdeki kaplamalar, dolgular veya restorasyonlar zarar görebilir. Bunlar için işlem sonrası ayrı tedaviler gerekebilir.

  6. İmplant yuvanız hazırlandığında hekiminiz sizi tekrar değerlendirerek risk almamak adına implantı yerleştirmeme kararı verebilir. İmplant uygulanırken implantın kendisi ve/veya taşıyıcı parçaları kırılabilir. Çıkartılması için ilave işlemler gerekebilir. Bu işlemler sonucu aynı bölgeye aynı seansta implant uygulanamayabilir. İlave tedaviler sonrası durum tekrar hekiminiz tarafından değerlendirilecektir.

  7. İmplantınız uygulanırken ek tedavilere veya değerlendirmelere ihtiyaç duyulabilir. Bunlar işlem sırasında veya sonrasında röntgen çekimleri, yumuşak ve sert doku artırım teknikleri olabilir. Bunların tamamı ek tedavilerdir ve tedavinizin kısa ve/veya uzun süreli başarısını etkileyebilecek önlemlerdir. Bunlar için dışarıdan sentetik, insan, sığır ve/veya domuz kaynaklı malzemeler (kemik greftleri, membranlar) kullanılabilir. Hekiminiz bunlar hakkında sizi bilgilendirecektir. Bu ürünlerin kullanılması tedavinizin %100 başarılı olacağı anlamına gelmez. Bu ürünlerin tedaviye katkısı her zaman istenildiği/ belirtildiği gibi sonuçlanamayabilir. Şişme, ağrı, enfeksiyon, konuşmada zorluk, ağız açmada kısıtlılık, kanama ve morluk görülebilir. Kullanılan bu malzemelerin üzerleri açılabilir, iltihaplanabilir, çıkartılması gerekebilir. İşlemin bir süre sonra tekrarlanması gerekebilir. Bunlar için ayrıca ücretlendirme yapılacaktır.

  8. Bazı durumlarda bu ek tedaviler için kullanılacak olan sert ve/veya yumuşak dokular vücudunuzun bir başka yerinden de elde edilebilir. Greftler genelde ağı içi sert doku artırımı için alt yirmi yaş bölgesi, çene ucu alanı veya hekiminizin uygun göreceği bir alan ve yumuşak doku artırımı için damak bölgesi, üst yirmi yaş bölgesi veya hekiminizin uygun göreceği bir alandan elde edilebilir. Anlaşılacağı üzere ikinci bir yara yeriniz olacaktır. Buna bağlı olarak yüzünüzde her iki bölgede de şişme, ağrı, enfeksiyon, konuşmada zorluk, ağız açmada kısıtlılık, kanama, morluk, sinir hasarları, uygulanan materyallerin kaynaşmaması gibi sıkıntılar ile karşılaşılabilir. Bu durumda çıkartılmaları gerekebilir. Bunlar ek tedavilerdir. Ayrı ücretlendirileceklerdir.

  9. Üst çene arka bölgede sinüs dediğimiz bir hava boşluğu bulunmaktadır. Bu hava boşluğu doğal olarak büyük olduğu durumlarda dental implant uygulayabilmek için gerekli olan kemik hacminin azalmasına neden olabilir. Kalan kemik miktarına göre hekiminiz bu bölgeye implant yapabilmek için ilave bir cerrahi girişimde bulunabilir. Bu girişimler ikiye ayrılabilir; kapalı ve açık sinüs lift olarak adlandırabileceğimiz sinüs membranını yardımcı aletler ile yukarıya doğru kaldırıp oluşan boşluğun çeşitli kemik greftleri(sentetik, insan, sığır ve/veya domuz kaynaklı malzemeler) ile doldurulması işlemidir. Kapalı lift olarak adlandırılan işlem bir osteotom ve çekiç yardımı ile gerçekleştirilir. Hastada kısa veya uzun süreli baş dönmesi, ağrı gibi sorunlara neden olabilir. Açık sinüs lift işleminde ise sinüs zarı zarar görebilir. Bu durumda işlem sırasında tedavi edilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda ise aynı anda tedavi edilemez ve işlem sonlandırılabilir. Hekiminizin uygun gördüğü zaman beklenerek iyileşme sağlandıktan sonra işlem tekrarlanabilir. İşlem başarılı olarak sonlandırılsa bile bazı durumlarda ilgili bölge ve sonrasında sinüs boşluğunuz iltihaplanabilir(sinüzit). Tüm malzemelerin çıkartılması gerekebilir. Bu işlem bazen hekiminiz tarafından bazen de bir Kulak Burun Boğaz doktoru ile birlikte gerçekleştirilebilir. Tüm işlemler yolunda gittiğinde implantınız sinüs lift işlemi ile aynı seansta da uygulanabileceği gibi hekiminizin uygun gördüğü (3-4-6-9 ve/veya 12 ay sonra) bir zamanda uygulanabilir. Bu işlemler ayrı bir ücretlendirmeye tabidir.

  10. Dişetlerinde, dudakta, dilde, dişlerde ve/veya çene ucunda duyu kaybı veya duyu azalması ile karşılaşılabilir. Çoğunlukla hissizlik normale döner (zaman alacaktır 6 ay ile bir seneye kadar uzayabilir) fakat çok nadir olarak kalıcı olabilir.

  11. Uygulama sırasında veya sonrasında şiddetli ve/veya sızıntı şeklinde kanama görülebilir.

  12. Uygulama sonrası yüzde ve/veya lenf bezlerinde şişlik ve veya kızarıklık, cerrahi alanda rahatsızlık, ateş yükselmesi olabilir.

  13. Mevcut sağlık durumunuz için doktorlarınız ile konuşulup yapılacak cerrahi girişim için onay alınmış olmasına rağmen bu yapılacak işlemin komplikasyonsuz geçeceği anlamına gelmemektedir.

  14. Yapılacak cerrahi işlem sonrası hekiminizin önerilerini yerine getirmediğiniz taktirde iyileşme bozulması ve / veya gecikmesi gibi sıkıntılar ile karşılaşabilme olasılığınız artacaktır.

  15. Hekiminizin değerlendirmesi ile implantınızın üzeri dişeti ile kapatılabilir veya iyileşme süresi dişeti şekillendiricisi ile başlatılabilir. İmplantınızın üzerine yapılacak protez için kemiğiniz durumuna göre 1,2 ,3 ay veya daha fazla süre beklemeniz gerekebilir. İmplantınız iyileşme süresi sonunda sorunsuz olarak iyileşebileceği gibi bu süreç zarfında ve/veya sonunda kemik ile kaynaşmama gibi bir durum ile karşılaşılabilir. Bu durumda iyileşme sonrası herhangi bir işlem olmadan hemen ve/veya bir süre sonra implant tekrar aynı bölgeye yapılabileceği gibi kemik artırımı gibi ilave işlemler sonrası 3-6-9-12 ay sonrası da yapılabilir. Bunlar için ayrı bir ücretlendirme yapılacaktır. Bazı durumlarda ise aynı bölgeye tekrar implant yapılamayabilir. Tam bir iyileşme sonucunda hekiminizin uygun gördüğü zamanda implantınızın üzerine dişeti şekillendiricisi denilen bir parça takılacak ve protez süreciniz başlayacaktır.

  16. İmplant tedavisinin sonucunun bir garantisi yoktur. Uygulanan implantın fonksiyon ve estetik açısından tamamen başarılı olacağı konusunda herhangi bir garanti veya güven verilemez. İmplantın problemsiz bir şekilde iyileşeceği ve ağızda kalacağı umulur fakat her olgunun farklı olmasından ve tedavi sonuçlarının önceden kesin bilinememesinden dolayı kısa ve/veya uzun dönem başarısı ile ilgili kesin bir söz verilemez.

  17. İmplantınız kısa ve/veya uzun dönem başarısını sağlık durumunuz (kemik metabolizmasını etkilediği bilinen/henüz bilinmeyen tüm hastalıklar ve kullanılan ilaçlar), ağız bakımınız, sigara kullanımınız ve/veya diş sıkmanız birinci derece etkileyecektir. Bunların varlığı tedavinizin başarısını olumsuz etkileyecektir.

  18. İmplant tedavisinin kısa ve/veya uzun dönem başarışı için mutlak bir takip gerekmektedir. Tedavi sonrası hekiminizin belirlediği plan dahilinde kontrole gelmeniz implantınız uzun dönem başarısı için şarttır.

  19. Kısa ve/veya uzun dönemde implantın bazı bölgelerinde kemik erimesi ile karşılaşılabilir (periimplantit). Bu durumda implantınızın etrafındaki iltihabı doku temizlenip kemik greftleri ve membranlar ve/veya farklı malzemeler, aletler kullanılarak tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi süreci kısa ve/veya uzun olabilir. İmplantınızın üzerindeki dişin çıkartılması gerekebilir. İyileşme sağlandıktan sonra aynı protez diş kullanılamayabilir, yeni yapılması gerekebilir. Bazı durumlarda ise tedavi başarı ile sonuçlanmaz ve implantınız çıkartılması gerekebilir. İdeal koşullar sağlansa da başarısızlık riskini, geri dönüşü, mevcut durumumdan daha kötü bir duruma gelebilir. İmplant kaybı durumunda bir para iadesi olmayacaktır. Bütün protezinizin değişmesi gerekebilir. Bu işlemler ayrı bir ücretlendirmeye tabidir.

  20. Beklenmedik gelişmeler doğrultusunda Tedavi Planı’nda ek tedavi gereksinimleri (röntgen çekimleri; perapikal, panoramik veya daha ileri görüntüleme tetkikleri, sert ve/veya yumuşak doku greftlemeleri, protez planlaması değişikliği) veya değişiklikler olabilir. Ancak bu gibi durumlarda herhangi bir işlem yapılmadan önce tarafıma bilgiler verilir, sözlü onay alınır. İşlem sonrası yazılı hale getirilir.

  21. İmplant ve sonrasında üzerine yapılacak olan protez tedavisi iki ayrı tedavi gibi düşünülmedir. Protez planlaması çok farklı seçenekler içerebilir. Protez tedavisi için ayrıca ücretlendirme yapılacaktır. Protez için ayrı onam ve bilgilendirme yapılacaktır.

İŞLEMİN BAŞARI OLASILIĞI HAKKINDA BİLGİ

İşlem diş hekimliğinin rutin bir işlemi olup başarı oranı oldukça yüksektir. İmplant tedavisinin tüm sağlık girişimlerinde olduğu gibi bir garantisi yoktur. Dişin konumu, hekimin tecrübesi, hastanın işlem sırasında ve sonrasında iş birliği, yapılacak ek tedaviler başarı oranını etkilemektedir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi komplikasyon görülebilir, bunlar size açıklanmıştır. Tedavinin kısa ve/veya uzun dönem başarısı rutin kontrollere bağlıdır.

İŞLEMİ REDDETME DURUMUNDA OLASI SONUÇLAR HAKKINDA BİLGİ

Az sayıda diş eksikliğine bağlı azalan çiğneme fonksiyonu, konuşma ve estetik bozukluğu, eksik dişlerin bulunduğu yere karşı dişlerin uzaması ve kapanış bozuklukları, eklem problemleri, çene kemiği erimesi görülebilir.

RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME HAKKINDA BİLGİ

Tedavi başlangıcında, tedavi süresince ve kontrol amaçlı olarak tedavi sonrasında diş ve çevre dokuların ayrıntılı olarak incelenebilmesi için diş/çevre dokuların ağız içi ve dışından radyografi alınması gerekebilir. Radyografi işleminde film ağız içerisine veya dışarısına yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir. Hekiminiz ihtiyaç duyduğu durumlarda daha ileri görüntüleme tetkikleri talep edebilir. Bu tetkikler klinik ortamında bulunmayabilir, dış merkeze yönlendirilebilirsiniz. Radyografik tetkikten beklenenler: Şikayet bölgesinin ayrıntılı incelenerek şikayete neden olan diş ya da kemik bölgesinin belirlenmesi. Radyografik tetkik yapılmazsa: Şikayet nedeni doğru olarak belirlenemeyebilir. Tedavi sonrası kontrol radyografieri alınmazsa tedavinin başarısı değerlendirilemez. Olası riskler: Radyografi çekimi sırasında hastanın bulantı refleksi tetiklenerek bulantı ve bazen kusma oluşması.

LOKAL ANESTEZİ HAKKINDA BİLGİ

Diş çekimi yapılırken ağrı kontrolünü sağlamak ve ilgili dişi uyuşturmak amacıyla lokal anestezi uygulanabilir. İşlemin yerine göre dental enjektör ile doku içine anestezik solüsyon zerk edilir. Hastanın bilinci yerindedir. Ağrının tamamen kaldırılamadığı durumlarda ilave anestezi yapılması veya yardımcı anestezi tekniklerinden yararlanılması gerekebilir.

Olası riskler: Kısa süreli anestezi yapılan bölgede beyazlama, alt çenede yapılan uyuşturmalarda elektrik çarpma hissi, kısa süreli dudak kayması, gözün tek taraflı olarak geçici bir süre kapatılamaması / az kapatılabilmesi (uyuşukluk geçinceye kadar), kalbinizin hızlı atması, tedirginlik hali, alerji, anafilaksi (hayatı tehdit edici ileri derecede alerji durumu) gibi durumlar ile karşılaşılabilir.

YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

Operasyon sonrası uygulanan tamponu en az 30 dakika sıkıca ısırınız. 30 dakika sonra tamponunuzu çıkartıp atabilirsiniz. Normal şartlar altında yerine bez, pamuk veya tampon koymanıza gerek yoktur. Sızıntı şeklinde kanama bir süre devam edebilir. Operasyon günü ağzınızı çalkalamanız, sık sık tükürmeniz veya gargara yapmanız kanamaya yol açacağı için önerilmez. Operasyon günü ve ertesi gün sızma şeklinde hafif bir kanama olması normaldir. Tükürüğünüzü lütfen yutunuz. Daha fazla bir kanama olması durumunda hekiminizi bilgilendiriniz. Tamponunuzu çıkarttığınızda, muayehanede verilmedi ise, anestezinin etkisi geçmeden önce size reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicinizi lütfen alınız. Operasyonun yapıldığı günün saatine bağlı olarak ilk gün tam olarak 12 saatte bir ilacınızı alamayabilirsiniz. Ertesi gün itibarı ile 12 saatte bir tok karnına sabah ve akşam olmak üzere antibiyotiğinizi kutu bitene kadar, ağrı kesicinizi ilk üç gün hiç ağrınız olmasa bile kullanmanız gerekmektedir. Gargaranızı eğer reçete edildi ise operasyondan bir gün sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Ağrı kesici olarak aspirin veya türevlerini lütfen kullanmayınız. Tamponu çıkarttığınız an itibarı ile sıvı, anestezinin etkisi geçtiği an itibarı ile yumuşak gıdaları tüketebilirsiniz. Sıcak sıvı ve gıdaların kanamayı arttıracağı için, asitli gıdaların da yara iyileşmesini geciktireceği için tüketilmemesi önerilir. Dişlerinizi ilk günden itibaren yumuşak bir fırça ile hafifçe fırçalayabilirsiniz. Size verilen veya önerilen buzunuzu bir koruyucuya sararak 10 veya 15’er dakika aralıklarla operasyon bölgesine uygulayınız. Bu işleme operasyon günü yatana kadar devam ediniz. Oluşabilecek olan ağrıyı ve şişliği minimize etmenizi sağlayacaktır. İşlem sonrası sıcak olmamak koşuluyla sıvı gıdalar tüketebilirsiniz. Anestezinin etkisi geçene kadar bir şey yemeyiniz. Hissetmediğiniz için dilinizi, dudağınızı ısırabilirsiniz. Operasyon günü yüksek yastıkta yatmanızı öneririz. Sabah uyandığınızda yastığınızda bir miktar kan olması normaldir. Operasyon sonrası ilk üç gün efordan uzak durunuz. Havuza girmeniz ilk üç önerilmemektedir. Operasyon sonrası en az 2(iki) gün tütün ve türevlerini tüketmemeniz önerilmektedir. Operasyon bölgesinde şişlik olması normaldir. Bu şişlik 3 günün sonunda maksimum boyutuna ulaşır ve sonra azalmaya başlar. Bazı durumlarda ilgili bölgenin renk değiştirmesi, mor ve daha sonra sarı-yeşil renk alması görülebilir. Operasyon yapılan tarafta ilgili dişin sinirle ilişkisine bağlı olarak geçici bir süre daha az hissetme, uyuşukluk hissi olabilir. Bu çok büyük olasılıkla geçici bir durumdur fakat bu süreç 6 aya kadar uzayabilir. Nadiren de olsa bu durum kalıcı olabilir. Hekiminizi durum ile ilgili olarak bilgilendiriniz. Yapılan işlemin özelliğine bağlı olarak burnunuzdan kan gelebilir. Dikişleriniz için aksi bildirilmediği sürece lütfen bir hafta sonra kontrole geliniz. Belirtilenlerin haricinde bir durum oluşması durumunda doktorunuzu lütfen bilgilendiriniz.

HEKİME ULAŞIM BİLGİLERİ

Tedavilerinizle ilgili yardım veya bilgiye ulaşmak için aşağıdaki numarayı arayabilirsiniz.

Tel: